Főoldal

Vitafórumok a Túr, a Bereg és a Kállay-főfolyás vízgazdálkodási problémáinak megoldására tervezett intézkedésekről

Július 10., 11., 12-én a mintaterületi társadalmi egyeztetés harmadik fordulójában a tervezett intézkedéseket vitattuk meg az érintett érdekcsoportok képviselőivel. Az intézkedések kidolgozásakor a mintaterületen belül három kisebb területet választottunk ki esettanulmány készítésére: a Túr-vízrendszert, a Bereget és a Kállay-főfolyás vízgyűjtőjét. Erre a három területre dolgoztak ki a tervezők különféle intézkedéscsomagokat, melyek az előző fordulóban közösen azonosított problémákra szolgálnak megoldási javaslatokkal. A kiküldött konzultációs anyagot három helyszínen, – Fehérgyarmaton, Vásárosnaményban és Nagykállón – vitattuk meg a meghívott érdekcsoportokkal.

A fórumokon, melyekről a regionális média is beszámolt, az érintett önkormányzatok, vízgazdálkodási társulatok, víziközmű vállalatok, civil szervezetek, horgászegyesületek, mező- és erdő- és halgazdálkodók, valamint a területi hivatalok és igazgatási szervek (vízgazdálkodási tanács, nemzeti park, ÁNTSZ, katasztrófavédelem, mezőgazdasági szakigazgatási hivatal) képviseltették magukat. Vendégeink voltak továbbá az ország más területein illetékes vízügyi igazgatóságok munkatársai, akik a mintaprojekt módszereire és eredményességére voltak kíváncsiak.

A bevezető előadásokban az Öko Zrt. vezette konzorcium tervezői beszámoltak a jelentős vízgazdálkodási problémákat megoldó intézkedési lehetőségekről, melyek legtöbbször, bár nem minden esetben, együtt kezelik az egyes felszíni és felszín alatti víztestek esetében a minőségi, mennyiségi és ökológiai problémákat. Kiemelték a különféle intézkedések másodlagos hatásait, összefüggéseit és a gazdasági szempontokat (megfizethetőség, költséghatékonyság, finanszírozás forrása), melyek együtt mérlegelve megkönnyítik az alternatívák közti választást.

A jelenlévők többsége elmondta véleményét a vitában, egyes fontos ágazatok képviselői azonban inkább csak megfigyelőként vettek részt. Mégis sikerült tisztázni számos vízhasználati igényt (pl. a Harangodi tározóval kapcsolatban), melyek többnyire összeegyeztethetőnek bizonyultak. A résztvevők új, a konzultációs anyagban nem tárgyalt szempontokat és ötleteket is felvetettek – pl. a vízvisszatartással vagy a beregi csatornák fenntartásával kapcsolatban. A hozzászólók általában az alacsonyabb költségekkel járó, illetve a jelentősebb ökológiai eredményeket ígérő megoldásokat támogatták. Jelentős bizonytalansági tényezőként értékelték azonban, hogy a mindhárom területen javasolt mezőgazdasági művelésiág-váltáshoz elengedhetetlen támogatási rendszer még nem került véglegesítésre.

A vízminőséggel kapcsolatban egyetértés alakult ki akörül, hogy a lakossági szennyvíz kezelése az egyik legtöbbeket érintő kérdés, azonban eltérő vélemények fogalmazódtak meg a megoldás mikéntjével kapcsolatban. A kétségek eloszlatásához további műszaki vizsgálatokra lesz szükség az országos tervezés során.

A megbeszélésről ezúttal is készült hangfelvétel és írott jegyzőkönyv, ami a tervezőket segíti az elhangzott vélemények feldolgozásában és felhasználásában.

Kapcsolódó anyagok:

A fórumok programja

- Fehérgyarmat

- Nagykálló

- Vásárosnamény


 
IMPRESSZUMKONTAKT,INFÓAJÁNLOTT OLDALAKCOPYRIGHT