Főoldal

Társadalmi egyeztető fórumok a vízgazdálkodási problémákról

2007. április 24, 25 és 26-án egyeztető fórumokat tartottunk a mintaterületen érintett érdekcsoportok számára három helyszínen: Fehérgyarmaton, Nyíregyházán és Kisvárdán. A fórumok keretében a vízgazdálkodásban, illetve a természet- és környezetvédelemben érintett szervezetek és települések képviselői vitatták meg a kiküldött konzultációs anyag alapján a Tisza Tiszabercel feletti szakasza, a Kállay-főfolyás, a Bereg, a Rétköz és a Szatmári síkság vízgazdálkodással kapcsolatos problémáit.

Mindhárom fórumra több mint negyvenen jöttek el: részt vettek polgármesterek, vízgazdálkodási társulatok vezetői, víziközmű vállalatok küldöttei, civil szervezetek, horgászegyesületek tagjai, továbbá turizmussal, mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozások képviselői, valamint a területi hivatalok és igazgatási szervek (nemzeti park, katasztrófavédelem, mezőgazdasági szakigazgatási hivatal, fejlesztési ügynökség) munkatársai. A körülbelül négyszáz meghívott szervezetnek csaknem a fele képviseltette magát valamelyik helyszínen.

A fórumok elején a Felső-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamint az ÖKO Zrt. vezette konzorcium szakértői bemutatták a résztvevőknek az eddigi munkát, illetve az általuk meghatározott jelentős problémákat és azok okait. Az ezt követő vita során megfogalmazódtak a helyben élők által legfontosabbnak vélt vízgazdálkodási problémák, gondok, kérdések, és a lehetséges megoldásokra is érkeztek javaslatok. Több új szempont felmerült, mind a problémákat, mind azok okait tekintve. Ugyanakkor a résztvevők valamennyien egyetértettek abban, hogy a társadalom bevonása a vízgazdálkodási tervezésbe, illetve az érintettekkel való korai egyeztetés rendkívül fontos, és kérték, hogy a Víz Keretirányelv megvalósításának országos folyamata során még hangsúlyosabban jelenjen meg ez az elem.

Az elhangzott előadások:

Bevezető előadás

A területek problémái


 
IMPRESSZUMKONTAKT,INFÓAJÁNLOTT OLDALAKCOPYRIGHT